Friday, December 16, 2011

TAK NAK


MERENTAS MASA - 2045

Sekarang umur dah masuk 63 tahun. Syukur sebab Allah panjangkan nyawa pakcik sampai tua bangka macam ni. Anak anak cucu semua dah besar panjang. Sejak pakcik berhenti merokok ujung tahun 2011 dulu, pakcik punya fitnees lain macam punya pergi. Setakat kayuh basikal turun naik Genting tu macam dah biasa sangat. Tu belum masa pakcik panjat Gunung Kinabalu tahun 2015. Pakcik siap dukung bini pakcik sampai puncak. Power tak power la fitness pakcik masa tu. Bini pakcik masa tu boleh tahan berat. Nak kata gemuk nanti dia kecik hati. Berisi-berisi pun pakcik sayang dia sampai bila-bila.

Pakcik ingat lagi masa tahun 2020. Wawasan 2020 dah tercapai. Anak pakcik masa tu dah cukup 8 orang. Kembar 3 pasang. Rezeki dari Allah SWT. Bini pakcik cakap ,"Mampu tak nak bela anak ramai ni?"Pakcik cakap selagi sihat dan hari belum kiamat, akan pakcik jaga sampai akhir hayat. Terharu bini pakcik langsung menangis. Anak-anak pakcik sihat sempurna. Syukur.

Zaman 2045 ni banyak dah berubah. Rakyat ramai dah amalkan tabiat yang baik dan sihat. Susah nak jumpak orang merokok sesuka hati. Kalau berani nak bayar saman RM50,000, sila hisap rokok depan-depan orang ramai. Merokok zaman sekarang umpama macam perompak bank.Silap-silap masuk lokap. Zaman ni dah berubah. Pakcik bersyukur dapat lihat dan merasai zaman serba canggih ni. Setakat I-Phone sama Blackberry dulu kira macam Nokia 3310 tahun 2000. Budak-budak dah makin canggih. Hebat dan bijak.

Proton sama Perodua dah kira champion dunia. Kereta-kereta sekarang dah boleh terbang mengikut aliran trafik baru. "Jangan cilok-mencilok" bak kata pelakon Indonesia Acha Sepriasa zaman dulu-dulu dalam radio ERA. Nak mencilok pun tak boleh dah sekarang. Polis punya moto kuasa apungan tu senang-senang pancung lu punya moto atau kereta.

Malaysia abad ni dah bebas dari perokok. Segala kempen kerajaan berjaya jugak walaupun politik duk berbalah-balah pasal itu ini. Yang penting rakyat Malaysia tetap bersatu melawan anasir luar.

Pasukan Harimau Malaya pulak dah 3 kali masuk Piala Dunia. Cuma rezeki saja tak ada lagi nak menang piala tu. Mungkin tahun 2046 nanti anak-anak muda ni dapat bawak balik Piala Dunia. Pakcik tengok pemain-pemain ni cukup power. Cergas. Ada otak yang bagus. Semua pemain bebas rokok dan amalkan gaya hidup yang sihat. Benda ni patut dari zaman M.Daud Kilau dah mula. Tambah-tambah pengurusan FAM sekarang semua orang bola yang pegang. Safee Sali sekarang dah jadi Presiden FAM. Pangkat Datuk pun dah pegang. Boleh gagah jugak orang tua ni urus pasal bola. Harap-harap dengan disiplin yang kuat, Harimau Malaya dapat Piala Dunia tahun depan.

Kehidupan masa depan dah maju lebih dari kita sangka. Pakcik bersyukur masih kuat untuk lihat semua ni. Kesihatan penduduk dunia makin baik dan menurut perintah Ini semua sebab mereka amalkan gaya hidup yang sihat.. Umur pakcik tak tau bila akan tamat. Itu ketentuan dari-NYA. Selagi pakcik bernafas, selagi itu kudrat pakcik mampu mengharungi cabaran dunia mendatang.

Pakcik nak cerita lebih-lebih pun nanti hangpa bosan nak baca. Cukup la setakat ini pakcik tulis. Jumpa lagi pakcik di lain hari.

Salam Masa Depan dari pakcik sekeluarga untuk generasi mendatang. Terima kasih.


P/S: Pakcik dulu saja try masuk contest Nuffnang ni. Masa tu tahun 2011, bulan December. Ini first time pakcik saja masuk contest-contest ni. Saja isi masa lapang kat pejabat. Bukan pakcik mengulat ye, pakcik buat ni masa waktu rehat. Lunch hour cakap orang putih.

Ini video kempen zaman dulu-dulu tahun 2009. Boleh la anak-anak tengok kesan merokok pada diri sendiri dan keluarga. Pehhhh. Ngeri pakcik nak tengok la.


video

Dulu video ni pakcik buat tak tau saja. Makan dalam dia punya penyampaian tu.

No comments:

Post a Comment