Wednesday, August 3, 2011

Puasa 4 : Memori 1990 - Milo Ais

Pengalaman berpuasa bagi aku masa darjah satu memang tak boleh blah. Setakat minum ayaq paip tu benda sia-sia aku rasa selepas masuk darjah dua. Aku rasa darjah dua lagi power. Aku nak posa penuh. Tak macam darjah satu dulu. Posa sikit macam nak pengsan.

Berbekalkan badan dan fizikal budak darjah dua, aku bangun sahur dengan cergas berbanding masa darjah satu. Mak dah masak nasik lauk telur sambal. Dulu telur kicap. Tak ganas sangat kalau tak taruk cili. Adik aku yang nombo dua tadika lagi masa tu. Mana dia tau pengertian puasa tu berbanding aku yang dah darjah Dua Delima ni.

Sahur aku kali ni nasik sama telur sambal kira 2-3 round aku bedal. Boleh cover letih bila main galah panjang kat sekolah nanti. Apa adahal setakat 4-5 round berlari pusing padang berbanding budak darjah satu. Baru jantan.

Dah jadi budak darjah dua pun sekolah kena pi petang-petang. Dari pagi tadi aku duk tengok TV cerita katun. Kadang-kadang sempat usha TV pendidikan sekali sekala tambah ilmu darjah dua. Adik aku memang tak puasa time tu. Dia tadika pun tak lepas lagi. Selamba makan keropok Super Ring depan aku. Sebagai budak darjah dua yang ingin berpuasa penuh, aku tak goyang dengan dugaan tu. Sikit pun tak heran.

Mak tengah sidai kain kat luar. Adik aku steady lagi makan Super Ring. Aku kusyuk tengok TV.

Adik ke dapur, amik minuman mak bancuh tadi.






"Slurrpppp"



Bunyi milo ais kedengaran dihirup segar oleh adik aku.

Aku usha rapat-rapat. Rapat lagi.

Adik menangis. Mak pulak masih menyidai kain di luar.




Aku masih menonton TV sambil lap mulut.

3 comments:

  1. Kah Kah Kah. Milo ais boleh cair. Ok la, darjah 2.

    ReplyDelete
  2. eeiii keji. hahaha. tibai milo adik.. apadaaaa

    ReplyDelete