Tuesday, January 25, 2011

Aniq : Masuk Asrama

Adik aku yang dapat 7A dalam PMR tu dapat masuk sekolah asrama kat area Ipoh. Daftar ini hari. Aku dulu-dulu teringin nak masuk sekolah asrama penuh cam gini, tapi disebabkan pandai aku tak setinggi adik aku ni, aku teruskan sekolah kat kampung saja. Tapi tak semestinya sekolah luar bandar hang tak jadi pandai. Begitulah aku, aku pandai jugak rupanya. Selain pandai dalam bidang pelajaran, aku juga pandai dalam bidang penipuan mak bapak, pandai menghisap rokok, pandai ponteng sekolah, pandai mengendap tapi tak pandai mengorat.

Oleh sebab aku tak mau Aniq megikut jejak langkah aku, aku sebagai abang kena bagi nasihat buat bekalan hidup di asrama. Jejak langkah aku yang bagus hanya pada paras rupa, dia boleh ikut tu. Ada manisnya.

Aku cakap sama dia, hang duk sana berkawan la dengan semua orang, jangan sombong. Jangan hang ikut perangai yang negatif. Jangan lupa menghormati orang lain. Kalau kita hormat orang lain, depa akan hormat kita balik. Buat baik la kat semua orang. Jangan kita cari pasai tak bertempat. Jangan jadi kurang ajaq macam abang.

Jangan lupa baca buku. Jangan lupa sembahyang lima waktu. Jangan lupa siapkan kerja sekolah. Jangan lupa mak bapak dan keluarga yang mendoakan kejayaan dia. Jangan lupa semua yang mak bapak pesan.

Aku harap dia tak lupa. Dia mengangguk tanda faham. Dia takkan lupa la tu.

"Abang pun jangan lupa jugak" Aniq berkata-kata.

"Lupa apa?" aku pulak berkata-kata.

"Duit yang abang janji RM350 tu? Yang Aniq dapat 7A kan."Aku tak kata apa-apa. Aku hampir lupa.

7 comments:

 1. pehh..aku rs aku pun dh mula lupa menda aku janji ke adik aku

  ReplyDelete
 2. cubalah buat plan ansuran RM50 sebulan. haha janji mesti ditepati tauuu

  ReplyDelete
 3. citah:hah!jgn lengah lagi.jgn buat lupa.haha

  afrohead:Janji itu satu beban jugak.haha.aku akan kotakan.

  eja:Cayalah ija!dh ada blog.haha

  belle:Janji byr. aku nk buat ansuran 9thn.haha.

  ReplyDelete
 4. fendi:Janji tetap dipenuhi.tapi tggu gaji.haha.

  ReplyDelete