Thursday, December 9, 2010

Achik : Sudah Berpraktikal Di Pulau Pinang

Adik aku talipon cakap dia dah start berpraktikal kat Pulau Pinang. Lega sebab bila dia nak balik kampung, dekat. Tak payah gaduh nak naik bas. Rumah aku sempadan negeri Perak, kalau naik moto dalam 30minit saja. Kalau jogging tanpa henti paling lama pun dalam 3jam. Agak-agak nak jalan kaki boleh makan masa 4jam aku ingat. Tapi yang penting dia selamat sikit kat area sana. Kot-kot apa-apahal jadi, mata-mata aku ramai kat sana.

Dia cakap lagi, tempat lama dia keja part time dulu. Dia praktikal sekali dengan marka dia. Marka dia orang Penang. Muka putih macam amoi. Tapi adik aku tak putih. Gelap. Aku punya warna kulit,kuning langsat. Cerah sikit dari dia. Walaupun dia gelap tapi bakal mak sama bapak mentua dia sayang sama dia. Aku cakap sama dia jaga perangai. Jangan buat benda-benda tak elok. Perangai aku yang elok-elok semua aku dah turunkan pada dia seperti sopan santun, hormat menghormati, ringan tulang, berjemaah di masjid dan yang sewaktu dengannya. Perangai yang tak berapa elok ni aku tak turun kat sapa-sapa. Cukup la aku sorang yang memeningkan kepala bapak aku dulu.

Dia terus bercakap lagi, dia cakap dia dapat gaji sepanjang praktikal dia ni. Part ni aku paling suka dengaq. Masa kat KL tiap-tiap bulan aku salur duit bantuan sama dia untuk teruskan hidup di kota. Dalam erti kata lain, duit bantuan aku dapat di salurkan ke tabung perkahwinan aku tahun depan.

Lepas tu dia cakap sekarang ni dia naik moto bapak pi keja. Moto dia ada kat KL lagi. Moto dia ni dulu moto aku. Aku serahkan kuasa pemilik kat dia. Sebagai abang sulung yang kacak bergaya, lebih jimat jika moto ni dapat di turunkan sebagai harta pusaka keluarga. Sekarang moto tu di Kuala Lumpur.

Adik aku cakap moto tu memerlukan belaian mekanik sebelum dihantar pulang ke kampung. Dia cakap lagi, mekanik tu tokeh kedai moto. Kedai moto tu bukan kedai kebajikan untuk moto-moto. Moto dia tu dah kena sakit diabetis. Dah hampir 10 tahun umur moto ni. Muda-muda dah kena diabetis. Kena operate banyak. Bila kena operate, kena pakai duit. Dunia sekarang semuanya meterialistik katanya. Betui jugak aku kata. Semua pandang duit. Aku cakap dunia ni nak kiamat dah.

Lepas tu dia cakap,



"Abang tolong bayaq duit repair moto RM600 saja"




RM600 saja. Sahaja.



Lalu,aku terus pengsan.


Baru aku tersedar dari pengsan.



"Abang tolong pos sekali moto guna DHL takpun Pos Laju"


Pengsan balik.

7 comments:

  1. baru kau nak mengendeng duit gaji praktikal dia. dah kena keluaq duit

    ReplyDelete
  2. amar: Start saja dia keja nanti. Siap aku pau dia. Aku pau TV 42inci sudah la.haha

    faryn: Baik budi pekerti pulak tu.Ok nk blnja mkn kat mana vin?haha.

    ReplyDelete
  3. adik..gitu laaa...
    bak kata adik wa "acu kan kakak"..citttt!

    ReplyDelete
  4. hanie: Atee..udah name anak sulong..mike pun kene ler berkorban jugak.hehe

    ReplyDelete
  5. adik beqadik nak bekeqa apa...
    heh....

    ReplyDelete