Thursday, April 1, 2010

Budak Praktikal - Last Part - Bebas dari penjara

Esok last day mamat praktikal ni berkhidmat di opis aku ni. Lepas pensyarah dia datang last week buat penilaian, muka dia dah berseri-seri macam Hamid Gurkha. Sengih-sengih seronok. Aku rasa mungkin dia tak sabar nak habiskan hari dia kat opis aku ni. Macam duduk kat penjara bersama banduan-banduan senior kes jenayah gantung sampai mati.

Yang awek praktikal dah berlepas ke Jepun. Tah apa jadi dia kat sana pun aku tak tau. Jangan dia berkawan dengan Maria Ozawa sudah. Rosak akhlak si Maria ni walaupun cun. Dia punya filem-filem tu menjadi salah satu punca yang menyumbang kes buang bayi kat Malaysia ni. Macam buang sampah pulak aku tengok budak-budak buang bayi ni. Binatang betul. Otak udang. Maria Ozawa otak udang jugak tapi takde dengar dia buang bayi bersepah. Tak pulak dia ikut boypren dia balik Lombok sebab cinta buta.

Pagi tadi gaji dah masuk. Cepat-cepat aku bukak internet. Bayar apa yang patut dulu. Duit keta di utamakan. Duit kawen aku tak simpan bulan ni. Sebab aku cadang kawen lagi 2 tahun. Ada masa lagi. Mamat ni dari jauh duk tengok tingkahlaku aku menguruskan perbelanjaan gaji. Mungkin dia menjadikan aku idola dia barangkali. Aku dengan gaya samseng yang baik hati lagi peramah ni kasik nasihat sikit la kat dia ni.

Aku cakap kat dia, nanti bila dah keje, kta ada banyak tanggungjawab. Kena budjet duit untuk hidup. Bukan boleh senang-senang belanja duit gaji tak tentu hala. Kita kena buat perkiraan gaji ni. Baru hidup tak susah. Nanti keje kena bayar duit keta,hutang kawan-kawan, bayar sewa rumah,duit kat family lagi. Banyak tanggungjawab nanti. Panjang lebar aku terang kat dia. Baru dia tau hidup sebagai seorang pekerja dengan student ni ada beza dia. Itu belum termasuk berapa banyak kotak maggi yang kita kena beli siap-siap pada awal bulan.

Dia mengangguk tanda faham la tu. Aku kasik nasihat ni free saja. Tak payah bayaq pun. Nanti dia akan lebih bersedia untuk mengharungi alam pekerjaan yang sebenar. Gaji kecik ke besar tu bukan ukuran. Yang penting kita pandai uruskan duit. Tercengang jugak la dia dengar ceramah ikhlas aku.


"Ko ingat apa yang aku cakap tadi tu. Hutang-hutang jangan lupa bayar bila ko keje nanti"

Aku sound tepek kat muka dia.

"Hmm..duit keta abang bayar, duit rumah sewa abang bayar..tapi abang tak sebut pun pasal bayar duit PTPTN?"



"Err.."


Celaka. Dah berbulan aku terlepas nak bayar.

3 comments:

  1. haha ptptn bk agak tegas ke kalo x bayo hehe

    ReplyDelete
  2. hang rasa maria ozawa pernah mengandung tak pett?

    ReplyDelete