Friday, February 19, 2010

Memory Tangkap Cintan - 2008

Aku ni memang susah nak jatuh cinta membabi buta. Tapi kalau dah jatuh cinta. Memang lu orang tengok aku punya angau rasa macam nak lempang je muka. Tahun ni dah masuk tahun ke 4 aku tak bercinta. Tapi jatuh cinta tu banyak kali. Cuma layankan je perasaan tu buat teman sunyi. Macam celaka.

Apa-apa pun memang aku ada tangkap cintan sama sorang awek masa aku keja kat Port Klang tahun 2008 lebih kurang. Awek ni keje kat Harvey Norman Jaya Jasco. Asal makan tengah hari je aku pi makan sana. Sebelum makan memang singgah dulu Harvey Norman usha-usha barang. Tapi mata aku lebih ke arah kaunter tempat awek ni duduk. Dia punya comel sampai aku photocopy dia punya muka bawak balik rumah dan terus ke dalam mimpi-mimpi aku. Patut budak rumah aku cakap muka aku masa tido duk senyum je. Member-member opis pulak time tu memang jenis kaki panas suruh aku ajak dia keluar minum dengan tengok wayang. Aku pulak cakap sama diaorang,

"Lu orang tengok la nanti camna gua mintak nombo talipon dia".

Nama dia pun dah comel habis. Leni. Senang je nama dia. Ringkas dan kurang menggunakan dakwat pen time exam. Akad nikah nanti pun tak yah tergeliat lidah. Dia punya senyum. Pehhhhh. Cair hati beb. Salah satu sebab aku tangkap cintan dengan awek ni ialah hidung dia. Hidung dia yang comel. Dalam seminggu, kekerapan aku ke Harvey Norman boleh di katakan hampir setiap hari. Aku rasa manager dia pun macam dah jeling-jeling sama aku sebab selalu masuk tak beli apa-apa. Muka aku dengan member-member opis pun ada iras-iras perompak sikit. Untuk cover operasi cinta aku, satu hari aku terus sambar satu laptop. Memang aku dah target nak angkat laptop time tu.

Hari itu hari yang terindah bagi aku. Berbekalkan duit yang ada, terus ke Harvey Norman untuk merembat seekor laptop. Sambil hati berharap awek tu pun bekerja jugak itu hari. Kalau jodoh tak ke mana orang tua-tua cakap. Sampai je kedai aku usha awek tu dulu, nasib baik dia keje. Lepas tu baru usha laptop. Jari jemari aku membelek-belek laptop sambil mata menjeling-jeling awek tu. Aku harap hari tu aku dapat dengar suara dia.

Tiba-tiba dia pandang aku. Senyum. Dan terus berjalan ke arah aku. Aku punya jari jemari dah berterabur tekan-tekan keyboard laptop depan aku. Mata aku terus fokus ke arah screen laptop. Jantung punya debaran jangan cerita la. Dah merempit sampai Genting dah ni. Peluh gelabah tetiba mengalir kat dahi aku.

"Abang nak beli laptop ke?Boleh saya bantu?"

Abang?Cair terus beb hati rock aku. Terus aku rekod nada dan intonasi suara dia melalui perakam hati aku.

"Err...hmm..err..saya nak yang ini" sambil aku menunjuk laptop depan aku.

Dia senyum manis. Gelabah aku tak hilang lagi. Dia duk depan aku ni. Bertentang mata. Sambil dia terangkan serba sedikit harga, function dan lain-lain lagi pasal laptop ni. Aku pun tak pasti apa yang dia goreng aku sebab aku duk lentok tengok dia bercakap. Member-member lain dah kasi can sama aku dengan Leni berdua-duaan di sudut itu. Romantik kan?Manager dia pulak aku rasa dah kasik line. Dari jauh aku duk tengok dia senyum-senyum sebab ada sale masuk. Celaka.

Semasa proses pembelian, member aku pesan suruh mintak nombo talipon Leni. Aku dah susun ayat dah ni nak mintak nombo talipon dia. Siap dah ada ayat nak mintak dia jadi awek aku. Selesai semua urusan yang bagi aku sungguh romantik, aku terus meminta diri untuk pulang. Dalam hati dah berbunga-bunga. Lepas ni boleh buat taman.

"Lu dapat tak num talipon dia Pett?" member aku Lan melemparkan soalan yang langsung tak mencabar.

"Lu usha tangan la beb..aku dah dapat la..siap dengan nama penuh dia pun dapat"

Aku menjawab penuh konfiden menyebabkan member-member aku terlopong tidak percaya. Muka aku pulak memang berlagak habis. Dah la dapat cakap dengan dia, bertentang mata lagi. Siap balas-balas senyum. Bergurau senda sikit-sikit. Takkan aku tak dapat nombo talipon dia kan?

"Lu memang berani la Pett. Tabik sama lu!Camne lu mintak nombo kat dia?"

Member aku bertanya sambil ada keraguan yang bermain di minda dia tentang cara yang aku guna untuk mengadjust nombo talipon Leni.

Dengan tenang aku menjawab.



"Aku tak mintak, aku rembat name card dia atas kaunter tu."

Lu orang agak-agak aku sms tak Leni tu?Segan la nak sambung.

26 comments:

  1. hahahahaha....cool story ko...hahaha aku rse ko sms...amcma? btul x jwpan gua? :)

    ReplyDelete
  2. alaahhh..punya gigih usyar line..
    dpt no tepon bagai..
    haram x sms..
    kan?

    hahahahaha~

    ReplyDelete
  3. aku tau..nak aku heboh kat sini ke?
    hahahahahahaha..

    ReplyDelete
  4. wawawa..romantik sgguh. xpsl2 aku ngan ajue pun g usha si minah Leni ni..hurm..

    ReplyDelete
  5. abang,baru nak letak entry ni? hampeh sungguh la...

    ReplyDelete
  6. haha...wey...ko yakin ke name card atas meja tu dier punye? wkwkwkw~~

    ReplyDelete
  7. quote: "Aku punya jari jemari dah berterabur tekan-tekan keyboard laptop depan aku."

    hahahaha.

    ReplyDelete
  8. zay:Tetttt!Rahsia...nanti2 aku cite..haha

    hanie:Tetttt!Belum mau kasi tau lg..tggu aku citee...hehe

    kejora:Jue,jgn cite..syyhhh diam2..tp dia comel kan?haha

    k.Chik:Hahaha...comel kan?tu psl aku suh korg tgk..

    faryn:Cite simpan lama2 baru ada ummhpppp!haha..baru sweetttt.haha

    aslina:Of couse..compom..mmg nama dia..cute tul nama pendek2 ni..hehe

    anas:Itu hg x tgk lagi muka gelabah aku,nasib baik member2 aku xdak hanpon canggih2..haha

    ReplyDelete
  9. wahaha... mane pegi sifat kepahlawanan lu... ish luni.. amek je la kesempatan... cthnye...

    1. mcm mne dgn warranty eyk... xpon saya nak no contact cik, sbb kalo pape sy refer kat cik je la...
    2. sy ragu2 la nak beli lappy nih, tp a dinner or lunch might help...
    3. sy kurang mahir dgn os ni... how bout a private lesson kat bilik saya... wahaha...

    well... call me dr love... wahaha..

    ReplyDelete
  10. lepas tu?
    lepas tu?
    lepas tu?
    lepas tu?

    ReplyDelete
  11. HAHAHA! Saaaaaaaaammmmmbung ah cepat! ><"

    ReplyDelete
  12. ko sms di pet..tp dlm mimpi la!!!wakakakakak

    ReplyDelete
  13. hang tak sms,hang toceng kan???kan???kan???

    ReplyDelete
  14. punya hebat ko.... aku tau sape awek tu... dan aku rasa aku penah jumpe... hehehehehe...

    ReplyDelete
  15. isk apsal x abehkan je cete ni ekeke segan la plak haha

    ReplyDelete
  16. dah separuh jiwa karang ayat, takkan tak sms bro?

    --- ko sms dia ape?:))

    ReplyDelete
  17. crazylabelle:Ahhhh..lu try tengok adjust awek ni..tgk berani ke x..hahha..itu taktik lama lu kasik.xbest.

    vivi:Lepas tu aku balik opis sambil membelek2 name card dia..lepas tu aku angau.haha

    khaleeqa:Segan la nk sambung..hehe..malu..

    haqz:Oiiii..lu silap..bukan dlm mimpi tapi..haha..nanti wa cite la..lu tnya Lan..

    lamke:Cittt..cilaka.hahaha.kuang jaqqq!

    masri:Syshhhh..ko kenal ke?ke ko penah tackle dia???datang KL oi cite panjang skit..hahaha.

    cik biol:Malu laaa...hahaha.sabo ye cik biol..

    epal:Ada laa....hahahaa.sabooo..

    ReplyDelete
  18. "Lu orang agak-agak aku sms tak Leni tu?Segan la nak sambung"

    ---Haram xsms la tu...aku kenai sangat dah mamat ni---

    ReplyDelete
  19. ntah la, mls gua nk pk..

    kalau segan lu x yah la sambung part 2 citer ni, gua pon naik segan nk baca....haha

    ReplyDelete
  20. anoy:Oiii..oii..lu manatau wa x mesej..?lu pun terlibat dalam hal2 mengorat ni.wa tau.haha

    cik pida:Nanti aku cite jgk..drama kena bagi sambung2..baru suspen...haha

    fendi:aku muda lagi..haha.tggu org masuk minang.

    ReplyDelete
  21. hahaha.. sgt menarik. memang romantik. klaka pon ade.. wakakaka..

    ReplyDelete
  22. fatin:Itu belum masuk bab kecewa lagi..haha.

    ada:Awek tu pun comel..aku pun sama..haha

    ReplyDelete
  23. sambung, sambung gak...
    jgn smpai jd telenobela dh ler....makcik2 je yg layan cite sambung2 pesen cenggini...hahah

    ReplyDelete
  24. Cik pida:Cerita ni episod dia pendek je.Bukan cite Yusop Haslam.hehe

    ReplyDelete